Pokok epal berasal dari Asia Barat, di mana leluhur liarnya masih ditemui. Terdapat lebih daripada 7,500 kultivar (baka) epal yang dikenali di dunia yang mendatangkan pelbagai ciri-ciri yang diingini. Kultivar epal berbeza dari segi hasil tanaman dan saiz mutlak pokok itu, walaupun bercambah dari penanti yang sama.[1]
Punca kepelbagaian genus Malus adalah di Turki timur. Pokok epal mungkin merupakan tumbuhan terawal yang menjadi tanaman pertanian[7]; buah-buahannya diperbaiki melalui proses pemilihan selama ribuan tahun. Iskandar Agung dihargai kerana menemui tumbuhan epal kerdil di Asia Minor pada 300 SM;[2] epal yang dibawanya kembali ke Macedonia mungkin dijadikan leluhur kepada pokok penanti kerdil. Epal musim sejuk yang dipetik pada akhir musim luruh lalu disimpan dalam suhu yang sedikit melebihi takat beku, telah menjadi makanan penting di Asia dan Eropah selama ribuan tahun, dan juga di Argentina dan Amerika Syarikat sejak kedatangan orang Eropah.[7] Epal dibawa masuk ke Amerika Utara bersama kolonis pada abad ke-17,[2] dan dusun orchard pertama di benua Amerika Utara dipercayai berdekatan Boston pada tahun 1625. Pada abad ke-20, projek pengairan di negeri Washington dilancarkan untuk memacu pembangunan industri buah-buahan bernilai ribu jutaan dolar yang diterajui oleh spesies epal.[2]
Sehingga abad ke-20, petani menyimpan epal dalam bilik kalis ibun pada musim sejuk untuk kegunaan diri atau perdagangan. Kemajuan pengangkutan epal segar dengan keretapi atau jalan raya menidakkan keperluan menyimpan
Kultivar epal
Kultivar epal komersil biasanya lembut tetapi rangup. Selain itu, epal komersil sewajarnya ada kulit yang berwarna terang, tidak keperangan, mudah diangkut, boleh disimpan lama-lama, berhasil tinggi, kalis penyakit, berbentuk biasa 'Red Delicious', dan berasa enak.[1] Epal moden biasanya lebih manis daripada kultivar lama kerana rasa epal yang diingini berubah-ubah mengikut peredaran zaman. Kebanyakan orang Amerika Utara dan Eropah menggemari epal subasid yang manis, tetapi epal masam juga tidak kurang peminatnya.[22] Epal yang teramat manis tanpa rasa asid adalah hangat di Asia,[22] khususnya di India.[21]
Kultivar epal lama selalunya berbentuk ganjil, keperangan dan pelbagai tekstur dan warna. Ada yang mendapati bahawa epal lama ini lebih rasanya berbanding kultivar moden,[23] tetapi mengalami masalah lain yang menjadikannya kurang sesuai untuk diperdagangkan, seperti hasil rendah, kerentanan kepada penyakit, atau kurang tahan lama dalam simpanan atau pengangkutan. Masih ada beberapa kultivar lama yang dihasilkan secara besar-besaran, tetapi selalunya dihidupkan oleh pekebun rumah dan petani yang menjual terus ke pasar setempat. Banyak kultivar epal ganjil yang mempunyai rasa dan rupa tersendiri yang masih wujud; kempen pemuliharaan epal dilancarkan di merata dunia untuk memelihara kultivar-kultivar berkenaan daripada pupus. Di United Kingdom, kultivar lama seperti 'Cox's Orange Pippin' dan 'Egremont Russet' masih menjadi hasil dagangan utama walaupun berhasil rendah dan mudah dijangkiti penyakit dari segi pemahaman moden.[2]
Pembiakan epal
Di alam liar, pokok epal agak mudah bercambah dari benih, tetapi sama dengan buah-buahan saka, epal biasanya membiak secara asepsis dengan bercantum, kerana kecambah epal merupakan sejenis "heterzigot melampau", iaitu tidak mewarisi DNA dari induk untuk menghasilkan epal baru dengan sifat-sifat induk, sebaliknya menjadi berbeza sangat dari induknya.[24] Kebanyakan kultivar epal baru memulakan kitaran hidup sebagai kecambah yang wujud secara kebetulan atau dibiakkan dengan menyilangkan kultivar yang mempunyai ciri-ciri yang diingini.[25] Pokok epal juga boleh tumbuh tunas ganjil (mutasi pada satu dahan) yang merupakan strain yang diperbaharui dari kultivar induk, ataupun membentuk kultivar baru yang jauh berbeza dari pokok induk.[26]
Penanam epal menghasilkan epal yang lebih kukuh menerusi proses penyilangan.[27] Misalnya, sejak 1930-an, Stesen Ujikaji Excelsior di Universiti Minnesota telah memperkenalkan kultivar epal lasak penting yang ditanam secara meluas di seluruh negeri Minnesota dan Wisconsin, baik secara komersil mahupun untuk kegunaan sara diri. Antara kultivar-kultivar baru itu termasuk 'Haralson' (tanaman epal yang paling meluas di Minnesota), 'Wealthy', 'Honeygold', dan 'Honeycrisp'.
Tanaman epal juga disesuaiiklimkan di kawasan beraltitud tinggi di Ecuador, di mana ia berbuah dua kali setahun kerana keadaan beriklim sederhana sepanjang tahun.[28]
Pendebungaan
Pokok epal perlu didebunga silang untuk berbuah. Pada setiap musim berbunga, petani epal menyediakan pendebunga untuk mengangkut debunga, seperti lebah madu. Lebah Orchard Mason turut digunakan sebagai pendebunga tambahan dalam dusun epal komersil. Adakalanya, ratu kumbang dengung hadir dalam dusun, tetapi tidak mengangkut jumlah yang cukup untuk menjadi pendebunga yang penting.[26]Pokok epal terbahagi kepada empat hingga tujuh kumpulan pendebungaan mengikut iklim:
- Kumpulan A – Berbunga awal musim, 1 hingga 3 Mei di England (Gravenstein, Red Astrachan)
- Kumpulan B – 4 hingga 7 Mei (Idared, McIntosh)
- Kumpulan C – Berbunga tengah musim, 8 hingga 11 Mei (Granny Smith, Cox's Orange Pippin)
- Kumpulan D – Berbunga tengah/akhir musim, 12 hingga 15 Mei (Golden Delicious, Calville blanc d'hiver)
- Kumpulan E – Berbunga akhir musim, 16 hingga 18 Mei (Braeburn, Reinette d'Orléans)
- Kumpulan F – 19 hingga 23 Mei (Suntan)
- Kumpulan H – 24 hingga 28 Mei (Court-Pendu Gris)
Pematangan dan pemetikan
Kultivar epal berbeza dari segi kadar hasil dan saiz mutlak pokoknya, walaupun tumbuh di atas pokok penanti yang sama. Ada sesetengah kultivar, pokoknya akan tumbuh menjadi amat besar jika dibiarkan tanpa dipangkas, sehingga boleh lebih berbuah lagi, tetapi menyukarkan kerja memetik buah. Pokok yang matang biasanya mampu berbuah 40–200 kilogram (88–440 lb) setahun. Buah epal dipetik dengan menggunakan tangga tiga penjuru yang direka untuk melalui celah-celah dahan pokok. Pokok kerdil boleh berbuah 10–80 kilogram (22–180 lb) setahun.[26]Penyimpanan
Buah epal untuk tujuan komersil boleh disimpan selama berbulan-bulan dalam bilik beratmosfera terkawal untuk menangguhkan bermulanya proses menjadi masak yang teraruh oleh etilena. Buah-buah epal biasanya disimpan dalam bilik yang mengandungi karbon dioksida yang lebih pekat dengan pengembungan udara yang tinggi untuk menghalang kepekatan etilena daripada mencecah jumlah yang lebih tinggi serta memperlahankan proses menjadi masak. Buah epal masih meneruskan proses menjadi masak walaupun dipetik.[30] Untuk simpanan dalam rumah, kebanyakan jenis epal boleh disimpan selama kira-kira dua minggu apabila disimpan di bahagian paling sejuk dalam peti sejuk (iaitu di bawah 5 °C). Ada juga kultivar epal yang lebih tahan lama, termasuk Granny Smith dan Fuji.[31]Epal sebagai makanan
Kultivar berlainan dari epal mempunyai perasa berlainan berbeza, dan ini boleh dipisahkan kepada dua faktor terasing dari perasa dan tekstur.
Epal boleh ditinkan, dijuskan, dan secara pilihan ditapaikan bagi menghasilkan jus epal, tuak, siderkin, cuka, dan pektin. Tuak epal suling menghasilkan spirit, applejack dan Calvados. Wain epal boleh juga dibuat. Mereka membuat buah lunchbox popular juga.
Epal merupakan ramuan penting dalam banyak pencuci mulut salju, contohnya pai epal, krumble epal, epal garing dan kek epal. Mereka selalunya dimakan dipanggang atau direbus, dan mereka juga boleh dikeringkan dan dimakan atau dijadikan semula (direndam dalam air, alkohol atau sesetengah cecair lain) untuk kegunaan kemudian. Epal Puréed umumnya dikenali sebagai sos epal. Epal juga dibuat kepada mentega epal dan epal agar-agar. Mereka juga gunakan masak dalam hidangan daging.
- Di UK, epal tofi adalah konfeksi tradisional yang dibuat dengan mensalutkan epal dalam tofi panas dan membenarkannya menyejuk. Perlakuan sama di AS adalah epal gula-gula (disalutkan dengan cangkerang keras dari sirap gula yang dikristalkan), dan epal karamel, disalutkan dengan karamel yang disejuk.
- Epal dimakan dengan madu pada tahun Baru Yahudi dari Rosh Hashanah untuk melambangkan tahun baru yang manis.
- Kebun dengan dusun epal mungkin membukakan mereka kepada awam, jadi pengguna mungkin pada diri mereka memetik epal yang akan mereka beli.
Epal organik biasanya ditanam di Amerika Syarikat.[39] Pertanian organik sukar diusahakan di Eropah, tetapi ada sebilangan kecil dusun organik yang berjaya memasarkan hasilnya[39] dengan memilih kultivar yang kalis penyakit kawalan kultur yang terhebat. Kaedah organik terbaru adalah menyemburkan salut kaolin nipis untuk membentuk perintang kepada haiwan perosak sambil mencegah buah epal daripada terlepuh oleh matahari.[26][39]
Epal gugur
Umumnya, adalah selamat untuk memakan buah epal yang gugur (bukan dipetik), namun terdapat risiko keracunan makanan jika dusunnya juga tempat menternak haiwan yang boleh mencemar pokok epal dengan membuang tinja, apatah lagi risikonya makin tinggi jika epal itu digunakan untuk membuat sider atau jus buatan sendiri (tanpa pempasteuran) sehingga menggandakan bakteria E. coli.[40]Sebaliknya, jika epal itu dimakan mentah tanpa risiko pencemaran dari tinja haiwan, maka adalah selamat untuk memakan epal gugur, walaupun sedikit reput atau bercacing, ataupun direndam dalam air yang dibubuh garam untuk membunuh cacing.[41] Kulapuk pada buah boleh ditanggalkan dengan merendamkan buah itu dalam air yang dibubuh cuka,[41] tetapi jika kulapuknya terlalu banyak, maka mungkin masih ada kulapuk yang tinggal sehingga menimbulkan masalah kesihatan seperti tindak balas alergi dan masalah pernafasan.
Alahan epal
Sindrom alahan mulut merupakan tindak balas alergi yang dialami oleh sesetengah orang kerana kesan debunga yang tertinggal pada buah epal.[42][43] Disebabkan debunga itu adalah perengsa utamanya, hanya epal mentah yang menyebabkan tindak balas alergi, terutama pada bahagian kulitnya. Epal yang dimasak tidak menimbulkan tindak balas alergi kerana protein debunga dinyahaslikan oleh haba sehingga tidak menyusahkan sesiapa yang sensitif kepadanya. Seseorang yang alah dengan epal juga berdepan dengan alahan dengan buah-buahan lain dalam famili Rosaceae termasuk pic dan kacang hazel.[42]Simptom alahan epal selalunya ringan sahaja, seperti merasai kegatalan atau bengkak pada mulut dan bibir, mata berair, hidung berair dan bersin. Sesiapa yang terlalu sensitif mungkin akan mengalami geligata, sakit abdomen dan cirit-birit.[42]
Kesihatan
Epal, berkulit (boleh dimakan)Nilai khasiat per 100 g (3.5 oz) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tenaga 50 kcal 220 kJ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Peratusan adalah relatif cadangan AS untuk orang dewasa. Sumber: USDA Nutrient database |
Mengikut kajian, epal boleh mengurangkan risiko barah kolon, barah prostat dan barah paru-paru.[44] Berbanding dengan buah-buahan yang lain dan sayur-sayuran, epal mengandungi jumlah vitamin C yang tidak seberapa, tetapi kaya dengan sebatian antioksidan yang lain.[45] Biarpun tidak sebanyak buah-buahan lain, namun kandungan serabut dalam epal membantu mengawal pergerakan usus secara lembut dan sihat, maka ia dapat mengurangkan risiko barah kolon. Serat epal juga membendung penyakit jantung,[46] mengawal berat badan[46] dan tahap kolesterol,[46] kerana buah epal tiada kolesterol dan ada serat yang mengurangkan kolesterol dengan mencegah penyerapan semula.[47][46]
Terbukti bahawa bahawa epal yang dibiakkan secara in vitro memiliki sebatian fenol yang boleh mencegah barah serta menunjukkan aktiviti antioksidan.[48] Fitokimia fenol yang utama dalam epal adalah kuersetin, epikatekin, dan prosianidin B2.[49]
Namun demikian, benih epal adalah sedikit beracun kerana mengandungi sedikit amigdalin, sejenis glikosida sianogen; meskipun boleh menghindarkan burung, namun tidak cukup berbahaya kepada manusia.[50]
Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Iowa, Amerika Syarikat, kulit epal yang mengandungi asid ursolik mampu membantu mengekalkan tahap kolestrol dan gula dalam darah pada peringkat terkawal. Selain itu, apabila tindak balas antara asid ursolik dengan hormon tubuh badan ternyata ia mampu mengekang sedikit demi sedikit penyusutan otot akibat proses penuaan.
No comments:
Post a Comment